Band... NOTE there's a lot of noise, 800 ISO. Istockalypse Slovenia 2006. http://www.lisegagne.com/images/casual.jpg

Band... NOTE there's a lot of noise, 800 ISO. Istockalypse Slovenia 2006. http://www.lisegagne.com/images/casual.jpg

Rockin katsotaan syntyneen 1950-luvulla Memphisissä Sun Recordsin studiolla, jota pidetään tyylisuunnan kehtona ja kiistattomana Mekkana. Rock ammentaa juurensa blues-musiikista, johon lukemattomat rock-kappaleet perustuvat.

Yksinkertainen 12 tahdin blueskaava kantaa käsittämättömän määrän rock-klassikoita harteillaan. Sen, minkä Blueskitaristi John Lee Hooker aloitti vuonna 1951, viimeisteli viimeistään vuonna 1953 nuori mies nimeltä Elvis Aaron Presley astelemalla Sun Recordsin ovesta sisään ja aloittaen matkansa rockin kuninkaaksi.

1950-luvun muita merkittäviä artisteja ja samalla rockin pioneereja ovat Little Richard, mies, joka näytti että piano voi olla rock-instrumentti sekä Jerry Lee Lewis, Chuck Berry, Muddy Waters ja monta muuta, jotka loivat polun, jota kulkivat myöhemmin Jimi Hendrixin ja Led Zeppelinin kaltaiset rock-ikonit.

Kultainen 60-luku
60-luvulla rock koki uuden vallankumouksen Liverpoolista käsin nelimiehisen yhtyeen vaikutuksesta. Yhtye oli nimeltään The Beatles, johon kiteytyy koko 60-luvun hippi-idealismi aina rakkauden kesään 1969 saakka.

Rock muuttui innovaatioiden myötä teknisemmäksi ja kokeellisemmaksi ja alkunsa saivat myös rock-festivaalit kuten legendaarinen Woodstock. 60-luvun tärkeimpiä artisteja ovat muun muassa Jimi Hendrix joka käytännössä keksi uudelleen tavan soittaa sähkökitaraa, joka kuuluu miehen soittaessa Fender Telecasteriaan. Yhtyeet kuten The Who, Rolling Stones, The Beach Boys, The Jackson Five sekä artistit kuten James Brown, Aretha Franklin ja monet muut ovat 1960-luvun lapsia.

Rajat rikkova 70-luku.
Vuosikymmenen alkua varjosti Beatlesien hajoaminen sekä Jimi Hendrixin ja Jim Morrisonin kuolema. Progressiivinen rock hallitsi massiivisine spektaakkeleineen ja artistien soittotaito kehittyi huimasti. Muun muassa Led Zeppelin, Deep Purple sekä Bruce Springsteen seurassaan ikoninen Queen solistinaan Freddie Mercury ovat aikakauden merkittävimpiä hahmoja.

70-luvun lopulla nosti päätään aivan uusi rockin suurista alakulttuureista kömpien esiin Britannian räkäisimmistä syövereistä. Tämä kulttuuri oli nimeltään punk. Punkin uranuurtaja Sex Pistols näytti tietä lukemattomille seuraajilleen. Rytmikkään ja synkopoidun funkin katsotaan raivanneen taasen tietä diskomusiikille ja yksi kuuluisimmista funkin edustajista on yhtye nimeltä Parliament.

vintage label with ready to rock and guitar(T-Shirt Print)

Uuden sukupolven 80-luku
Uuden ajan digitaalinen tekniikka määritteli 80-luvun soundia. Syntetisaattorien, samplereiden sekä muiden vastaavien suosio musiikintekijöiden keskuudessa loi tämän vuosikymmenen määrittelevimmät teokset.

Yhtyeet kuten Depeche Mode, New Order sekä Human League hallitsivat ja perinteiset yhtyeet Rolling Stonesin ja David Bowien tapaan joutuivat osaksi taipumaan tähän uuteen vallankumoukseen.

Hip hop-kulttuuri nosti päätään ensimmäisen kerran ja Punkin koettua kulta-aikansa lopun aloitti ensi-askeliaan uusi rockin alakulttuuri nimeltään thrash metal. Trash yhdisti punkin vihaisuuden metallimusiikkiin ja aloitti pitkän menestyksekkään taipaleensa. Suosittuja trash-yhtyeitä ovat Metallica, Megadeath, Anthrax sekä Slayer.

90-luvulta tähän päivään
Jos 80-luvulla rock koki elektronisen musiikin vaikutuksesta alemmuustilaa, niin 90-luvulla rock rokkasi jälleen vahvasti. Vanhat konkarit olivat saaneet konseptinsa takaisin järjestykseen. Uusi ja karheampi rockin muoto nousi 1991 Seattlesta ja kantoi nimeä grunge.

Grunge oli Nirvana-yhtye keulakuvanaan jälleen uusi hieman rähjäisempi rockin muoto. Elektronisen tanssimusiikin sekä hip-hopin vaikutukset osattiin sujuvammin yhdistää jopa perinteisempään rockiin synnyttäen yhtyeitä kuten Rage Against The Machine ja punkin jatkumona pidettyä industrial metal -yhtyeitä kuten Rammstein sekä Marilyn Manson.

Siirryttäessä uudelle vuosituhannelle perinteinen kitararock virtuoosimaisine kitaristeineen koki selkeän renessanssin. On kuin koko rockin jatkumo olisi kiertänyt kehän ja aloittanut kokonaan uuden kierroksen, sillä Perinteinen rock-musiikki elää ja voi hyvin tänäkin päivänä, uuden vuosituhannen toisella vuosikymmenellä. Vanhoja konkareita arvostetaan ja ammennetaan heidän kokemuksestaan uutta voimaa rock-musiikin alati suurenevaan liekkiin.