Jimi Hendrixin jalanjäljissä

Yksi maailman tunnetuimmista rockmuusikoista on eittämättä Jimi Hendrix, joka ei suinkaan vaikuttanut ainoastaan rockin saralla, vaan hallitsi hyvin monenlaisia tyylilajeja bluesista rhythm and bluesiin, hard rockiin ja psykedeeliseen rockiin saakka. Hän osasi sekä soittaa kitaraa että laulaa ja vaikutti kolmessa yhtyeessä alle 30 vuotta kestäneen elämänsä aikana. Nämä yhtyeet olivat Jimmy James and the Blue Flames, the Jimi Hendrix Esperience ja Band of Gypsys. Lähdemme tässä artikkelissa tutustumaan Jimi Hendrixin lapsuuteen ja nuoruuteen ja siihen, kuinka hänen ammattimuusikon uransa lopulta lähti nousukiitoon.

Lapsuus- ja nuoruusaika

Jimi Hendrix asui lapsena Seattlessa. Hänen perheensä oli työväenluokkainen ja hänellä oli kaksi pikkuveljeä, Leon ja Joseph. Lapsena ja nuorena Jimi Hendrix oli sisäänpäin kääntynyt ja hän tuntui viihtyvän omissa mielikuvitusmaailmoissaan. Jossakin vaiheessa rhythm and blues -musiikista tuli hänelle suoranainen pakkomielle, vaikkakin ihan tosissaan hän alkoi soittaa kitaraa vasta 16 vuoden iässä. High schoolista Jimi Hendrix erotettiin, minkä johti huonoille teille ajautumiseen. Hän oli vaarassa jopa joutua vankilaan autovarkauden vuoksi, mutta välttyi vankeusrangaistukselta armeijaan värväytymällä. Armeija ei kuitenkaan tuntunut Jimi Hendrixin paikalta, sillä hän ei tuntunut viihtyvän siellä eikä selviytynyt kovin hyvin armeijan koulutuksesta. Palvelusaikana Jimi Hendrix saattoi jopa nukkua ja hänellä oli vaikeuksia kunnioittaa järjestyssääntöjä. Lisäksi hänen ampumaharjoituksensa sujuivat huonosti.

Ammattimuusikoksi

Jimi Hendrixin helpotukseksi hänet vapautettiin lopulta varusmiespalveluksesta ja hän päästi aloittelemaan ammattimuusikon uraa. Aluksi hän työskenteli studio- ja konserttikitaristina ympäri Yhdysvaltoja. Hän pääsi myös säestämään muutamia tunnettuja artisteja, kuten Little Richardia, mutta tässä vaiheessa hän ei vielä saavuttanut kovin merkittävää omaa mainetta. Hän ei myöskään oikein viihtynyt taustajäsenenä, vaan halusi päästä toteuttamaan kunnolla omia musiikkiin liittyviä ideoitaan. 1965 hän allekirjoitti levytyssopimuksen Ed Chalpinin kanssa. Tämä ei kuitenkaan ollut varsinainen onnenpotku Jimi Hendrixille, vaan sopimus jopa vaikeutti hänen muusikon uraansa myöhemmässä vaiheessa. Suosion muodostuminen alkoi oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun Jimi Hendrixin itsevarmuus alkoi lisääntyä ja hän julkaisi esikoissinglensä, joka kantoi nimeä Hey Joe. Tämä tapahtui vuoden 1966 joulukuussa.