Punk-rock leather jacket and a pair of old boots hanging on a wooden wall

Punk-rock leather jacket and a pair of old boots hanging on a wooden wall

Pitkän talven jälkeen kevään käynnistyminen on monelle valtava helpotus – tietäähän se paitsi festivaalikauden lähestyvää käynnistymistä myös laajempia mahdollisuuksia jalkineiden valinnassa. Talvella kenkien käytännöllisyys ja lämpimyys ajavat usein tyyliseikkojen ohi, mutta keväällä sisäistä tyyliniekkaansa ei tarvitse turhaan rajoittaa. Kuten tiedämme, on suomalainen kevät kuitenkin säiden suhteen varsin oikukasta aikaa, joten yhdellä ja samalla kenkäparilla tallustelee harvoin läpi sen vaihtelevien olosuhteiden.

Luonnon heräillessä henkiin talviuniltaan tuntuvat muutkin uudistukset tulevan ajankohtaisiksi. Kevät on ehdottomasti uudistumisen aikaa, ja moni meistä aloittaakin mielellään uusia harrastuksia tai tekee erilaisia hankintoja juuri silloin. Siihen aikaan erilaiset biisitkin kuulostavat paremmilta, kun talven yltiömelankolia on tiessään. Keväisille keikoille, festivaaleille ja muihin tapahtumiin suuntaa totta kai mieluiten uudet jalkineet jaloissaan, mutta millaiset kengät sitten sopivat parhaiten juuri kevääseen?

Rock-henkiset tennarit ovat varma kevään merkki
Kun lumi, jää ja loska poistuvat, tennarit tulevat. Ne kuulunevat olennaisena osana jokaisen rokkarin kenkäkomeroon. Onhan esimerkiksi kaikkien aikojen myydyimmällä urheilukengällä, Conversen All Star -mallilla, vuosikymmenten pituinen maine ja suosio toinen toistaan upeampien muusikoiden ja muiden merkkihenkilöiden suosikkikenkänä. Trendikkäimpiä, kevääseen kuin nakutettuna sopivia sävyjä tennareihin ovat vaaleat värit ja erityisesti valkoinen. Lisäksi erilaiset kuosit ovat suuressa suosiossa. Festareille ja muihin rapaisimpiin tapahtumiin on ehkäpä syytä valita tummempi sävy, josta jokainen roiske ei loista kilometrien päähän.

Sopivat kengät säässä kuin säässä
Kevät ei Suomessa ole koskaan pelkkää kuivaa asfalttia ja auringonpaistetta, mutta järeimmille talvisaappaille saa kuitenkin heittää hyvästit kinosten sulaessa. Haastavimmissa kevätkeleissä rokkaria palvelevat parhaiten kevyet saappaat tai vuorittomat maiharit – esimerkiksi legendaariset Dr. Martensit, jotka ovat perinteisesti olleet etenkin punkkareiden suosiossa. Varovaisempi pukeutuja valitsee mustaa tai ruskeaa, kokeilunhaluinen rokkikukko puolestaan kirkkaita värejä ja railakkaita kuviointeja.

Kunnon sadepäivänä jalkoihin kannattaa totta kai valita kumisaappaat, joiden käyttöä ei tarvitse festareiden leirintäalueen ulkopuolellakaan häpeillä. Ne ovat parhaimmillaan paitsi kurakelien pelastaja myös trendikkään ja omalaatuisen pukeutujan valinta.

Laadukkaat kengät kestävät oikukkaammatkin kevätsäät, kun ne on suojattu ja huollettu oikein. Erityisesti nahkakengät kannattaa hoitaa ja käsitellä huolellisesti jo ennen niiden käyttöönottoa, jotta nahka pysyisi priimana jo ensiaskelista lähtien. Vaaleat tennarit puolestaan on suojauksen lisäksi syytä puhdistaa jokaisen likaantumiskerran jälkeen, jotta lika ei pääse pinttymään. Kangastennarit voi useimmiten pestä pesukoneella – ellei sitten halua jättää rapaa ja roiskeita katu-uskottavuutta tuomaan!